Κυριακή 11 Μαΐου 2008

Αποτίμηση Workshop

Εκτιμήσεις- Συμπεράσματα
Αν και το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε μια ώρα πριν την προγραμ- ματισμένη, λόγω μη πραγματοποίησης του προηγουμένου εργαστηρίου, η συμμετοχή των συναδέλφων υπήρξε εντυπωσιακή (21 αρχικά και 14 ως το τέλος) και ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι οι συνάδελφοι έχουν ανάγκη από πρακτική εφαρμογή και ουσιαστική εμπλοκή στις διδακτικές πρακτικές πέρα από τις θεωρητικές προσεγγίσεις και τα εισηγητικά σχήματα.
Εντυπωσιακή, επίσης, υπήρξε και η συμμετοχή των συναδέλφων στην πραγματοποίηση του εργαστηρίου. Κάπως δειλά (όπως είναι φυσικό) στην αρχή, αλλά πολύ ενεργά στη συνέχεια με την υψηλού επιπέδου κατάρτισή τους αλλά και τη διδακτική τους εμπειρία, οι συνάδελφοι βοήθησαν αποτελεσματικά στην πετυχημένη πραγματοποίηση του εργαστηρίου. Ακούστηκαν πολλές και τεκμηριωμένες απόψεις, διατυπώθηκαν θέσεις και ερωτήματα καθώς και ενστάσεις, στοιχεία που τελικά συνθέτουν την εικόνα του ουσιαστικού και γόνιμου διαλόγου, απαραίτητου σε κάθε φιλοσοφική διερεύνηση.
Εκτός αυτού οι συνάδελφοι εργάστηκαν ομαδικά (χωρισμένοι σε 4 ομάδες) με βάση τα φύλλα εργασίας και παρήγαγαν άφθονο πολυτροπικό υλικό (δεδομένου ότι η "πολυτροπικότητα" και ο "εννοιολογικός χάρτης " αποτέλεσαν τη βάση της διδακτικής μας πρότασης). Παρήχθησαν εμπλουτισμένα αρχεία power point, έγιναν έξυπνες και ζωντανές παρουσιάσεις στις οποίες συμμετείχαν όλα σχεδόν τα μέλη της ομάδας, προκλήθηκε γόνιμος διάλογος και δημιουργική αντιλογία.
Σίγουρα υπήρξε κάποιο πρόβλημα με τη διαχείριση του χρόνου που ήταν υπερβολικά λίγος για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου workshop και κάποια ενδεχομένως ζητήματα να μην προλάβαμε να τα θίξουμε στο βαθμό που θα επιθυμούσαμε ή είχαμε προγραμματίσει. Εμείς, από την πλευρά μας, είχαμε ζητήσει το εργαστήριο να είναι τρίωρο, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό.
Εμείς, πέρα από την αυτοαξιολόγηση και ανατροφοδότητσή μας, αποκομίσαμε μια μοναδική διδακτική εμπειρία και για το λόγο αυτό ευχαριστούμε από βάθους καρδιάς όλους όσους συμμετείχαν στη διοργάνωση του συνεδρίου και κυρίως τους συναδέλφους-σσες που μας τίμησαν με την παρουσία τους και μοιράστηκαν μαζί μας την αγωνία τους για ένα καλύτερο και σύγχρονο σχολείο.

1 σχόλιο:

Dimitris είπε...

Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας παιδιά